RADGONSKE GORICE

Zgodovina časti

V Radgonskih goricah v svojih edinstvenih kleteh pridelujemo in hranimo vina že od leta 1852. Ponos hiše predstavlja prva in največkrat nagrajena slovenska penina, prejemnica več 10 šampionov in več 100 medalj z mednarodnih ocenjevanj, Zlata radgonska penina.

Obličje

Značilnost zemeljskega obličja tega območja so položnejša pobočja ter rahlo zaobljeni hribi in vrhovi; prevladuje blago razgiban gričevnat svet. Podolgovati grebeni so v smeri od severa proti jugu (Kapelske gorice) in od vzhoda proti zahodu (Radgonske gorice). S svojimi širokimi hrbti se razprostirajo na višini od 250 do 320 m nadmorske višine. Vinogradi so na prisojnih legah na 220 do 240 m nadmorske višine.

Podnebje

Celinsko podnebje je pod vplivom panonske nižine. Prav ta ugodna klima daje zelo dobre pogoje za rast vinske trte.
Značilna so vroča poletja in mrzle zime. Med hribi se srečujeta sveža in panonska suha klima in tako ugodno vplivata na kakovost. Traminec je tem bogatim naravnim danostim še posebej hvaležen.
Dovolj sonca, ugodne temperature, zmerne padavine in pravšnja zemlja so naravne danosti, ki so prijazne za vsako trto. Vinogradnik in kletar, ki premoreta poleg pridnih rok še zvrhano mero ljubezni do kulture sta porok za pridelavo visoko kakovostnih vin v Gornji Radgoni.

Tla

Vinogradniška tla tega področja so zelo raznolika. Iz plioceanske ilovice sta se razvila dva talna profila: rjavo peščeno – ilovnat in rjavo peščeno – prodnat. Značilnost teh tal je, da jih ni težko poglobiti, zahtevajo pa redno gnojenje, če jih želimo obdržati v polni rodnosti. S primernim gnojenjem in negovanjem lahko na njih pridelamo grozdje visoke kakovosti.

Radgonsko - Kapelske gorice

Lokacija

estate-location

Narava je Radgonsko – Kapelski vinorodni okoliš obdarila z množico vrhov, ki dajejo pokrajini posebno privlačnost, razgibanost, ter še posebej godijo in se dobrikajo številnim vinogradom. So posebnost kulture in načina življenja v teh krajih. Vinogradniško – vinska tradicija je skozi desetletja pridobila pomen in ugled ter daje svojevrsten pečat na način življenja v Gornji Radgoni.

Oglejte si

Naše posestvo

Dom penine

Degustacije

Vabimo vas, da si vzamete nekaj časa in pobližje spoznate penine Radgonskih goric. Za vas smo pripravili pet različnih degustacijskih menijev, ki vam omogočajo medsebojno primerjati izbrane penine in tako bolje razumeti razlike med njimi oz. njihove posebnosti. Od resnih, Zlatih penin, pa vse do sladkih mehurčkov; pred vami je edinstvena možnost raziskati svet radgonskih penin in razvajati brbončice z izborom najboljšega. Na zdravje!

Dom penine

Ogledi kleti

Nekatere izmed kleti, ki si jih lahko tukaj ogledate, so stare več kot 200 let. Predstavljajo del naše tradicije, obenem pa se lahko pohvalimo, da te kleti predstavljajo na slovenskem prostoru nekaj nevsakdanjega … Kako nevsakdanjega, boste izvedeli ob obisku Doma penine.

Dom penine

Poroka pod slapom

Dih jemajoča klet Pod slapom predstavlja nepozabno doživetje. Zvok slapa, ki nežno polzi iz skale grajskega hriba ustvarja čarobno vzdušje, čemur bodo pritrdili mnogi pari, ki so za svoj civilni poročni obred izbrali prav prostor pod slapom.

Naslov

Jurkovičeva ulica 25, 9250 Gornja Radgona, Slovenija