Posebne polnitve

Predikati pozne trgatve

Pozno trgatev trgamo pozneje kot normalne trgatve. V tem času grozdje poveča odstotek sladkorja. Plemenita grozdna gniloba, ki se razvije na jagodah, pa da posebno značilnost pozni Mošt iz takega grozdja ima zelo visok odstotek sladkorja. Vsekakor pa mora imeti 92 Oechsla, da zadosti zakonskim normam.

V Radgonskih goricah zelo dobro uspevajo pozne trgatve pri sortah radgonska ranina, traminec, chardonnay, sauvignon in sivi pinot.

Pozno trgatev, ohlajeno na 10 – 12 °C, serviramo kot aperitiv ali k sladici.

Predikati izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor

To so predikatna vina najvišje kakovosti. Pridobimo jih le v najlepših sončnih letinah. Grozdje zori na trti dlje in doseže izredno stopnjo sladkorja.

Glede na stopnjo sladkorja v moštu te kvalitete razporejamo v naslednje kategorije:

  • najmanj 105 Oe – izbor,
  • najmanj 128 Oe – jagodni izbor,
  • najmanj 154 Oe – suhi jagodni izbor.

Ta predikatna vina uspemo doseči pri sortah radgonska ranina, traminec, chardonnay, sauvignon in laški rizling.